Vastgoed: de kiezer heeft gesproken. D66 en CDA grootste verliezers

Het kon niet uitblijven. Falend beleid wordt altijd afgestraft. Dit keer ook. Met focus op woningen krijgt het beleid van het kabinet een vette onvoldoende. En dat heeft de kiezer vertaald in een stem op andere partijen.

Wat betekent dit voor ondernemers en beleggers in vastgoed?

Links

Veel zal afhangen van de nieuwe coalitie en wat er vervolgens aan compromissen worden gedaan om speerpunten van de partijprogramma’s er door te krijgen. Laten we hopen dat er geen links kabinet ontstaat.

Om hakken-in-het-zand standpunten over te brengen gebruiken partijen vaak voorbeelden die niet representatief zijn voor het geheel. Zo schermt de PVDA/GL bijvoorbeeld in hun programma met termen als pandjesbazen en huisjesmelkers. Dit terwijl de meeste beleggers een totaal andere insteek hebben. Natuurlijk zijn er excessen en uitzonderingen, maar die vallen heel goed te bestrijden, zonder een complete branche in het nauw te brengen.

SP, PVDA/GL en CDA willen zelfs de prijzen in het vrije segment reguleren. Deze partijen zien namelijk kansen om het puntenstelsel in te zetten voor het bepalen van de maximumhuur in de vrije huursector. Dat zou natuurlijk een rampscenario voor elke beleggers/ondernemer in het hogere segment zijn.

Rechts

De rechtse partijen zien gelukkig meer in marktwerking en het makkelijker/sneller maken om panden te splitsen en omgevingsvergunningen te verkrijgen. Onzinnige vertraging zou moeten stoppen. Dat zou pas een goede ontwikkeling zijn. Elke maand vertraging door een langzame overheid is een te veel. Mensen willen en moeten wonen. Dat is niet alleen een taak van de overheid, maar ook een taak van de vastgoed branche.

Hoofdpijn

Hoe de coalitie er ook gaat uitzien. Het dossier “Wonen” blijft voorlopig een hoofdpijn dossier. Niet alleen natuurlijk door de regeldrift van Hugo de Jonge (die waarschijnlijk nu een functie elders krijgt, bij voorkeur terug naar een basisschool, waarop dan waarschijnlijk iedereen altijd minimaal een 5,5 als cijfer gaat krijgen en als je boven de 8 scoort op een test wordt je afgeroomd en krijg je als straf extra huiswerk…).

Daarnaast zijn er natuurlijk omstandigheden waarop een regering lastig vat krijgt. Inflatie, rente, oorlogen en andere buitengewone omstandigheden maken het moeilijk om standvastig beleid te voeren. We zijn maar een klein land en willen vaak de beste leerling in de EU klas spelen, maar ik denk dat het verstandig is om eerst intern de boel op orde te brengen. Het gaat er niet om wat er gebeurd, maar hoe je er mee omgaat, zeg ik altijd. Wellicht dat NSC van Pieter Omtzigt daar een rol in kan spelen als de PVV door hem geaccepteerd wordt als mogelijke coalitiepartner.

Kortom, de komende periode zal voor zowel wonend als ondernemend Nederland een belangrijke worden. Links of rechts, de verschillen zijn groot.

Ik ben benieuwd, jullie ook?

Ik schrijf op het snijvlak van ondernemen en beleggen in vastgoed. Als CEO van NHVP ben ik dagelijks betrokken bij alle aspecten van vastgoed beleggingen in Nederland. Wil je meer weten over mogelijkheden om te beleggen in vastgoed, neem dan vooral even contact met me op.

Fred Krautwurst

NHVP BV

Onze brochure aanvragen

Vraag nu onze brochure aan voor het Monumentaal Vastgoed Fonds

Cookies

Om u de beste ervaring te kunnen geven, maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wilt u meer informatie? Klik dan hier.