Vastgoed: Afschaffing tijdelijke huurcontracten, goed idee?

Is afschaffing van de tijdelijke huurcontracten weer zo’n voorbeeld van regeldrift uit Den Haag of schuilt er toch intelligentie achter?

Om deze vraag te beantwoorden moeten we terug naar het jaar 2016. Minister Blok was destijds verantwoordelijk voor de wet doorstroming huurmarkt. Naast vaste huurcontracten werd het opeens mogelijk om maximaal twee jaar huurtermijn af te spreken. De gedachte erachter was destijds dat het de huurvoorraad zou vergroten. Een goed argument.

Malafide huurders

Voor veel kleine verhuurders was dit namelijk een interessant argument om in de verhuurmarkt te stappen omdat het risico van malafide huurders beperkt werd. Zelf had ik in die tijd ook huurcontracten van zes maanden (die daarna konden worden omgezet in onbepaalde tijd) om zo het koren van het kaf te scheiden. En gelukkig maar, want een aantal keer was ik blij dat de zes maanden voorbij waren. Soms vanwege wanbetaling, maar meestal omdat er nu eenmaal mensen zijn die zich naar hun omgeving niet zo netjes gedragen. En dit ondanks de screening. Zo had ik ooit een huurder die lid was van een (nu verboden) motorclub waarbij zijn appartement regelmatig tot clubhonk werd omgetoverd. Je maakt wat mee. Het tijdelijk huurcontract was de redding van de nachtrust van de omwonenden.

Tekort aan huurwoningen

Nu leven we in 2023 en is er een schreeuwend tekort aan huurwoningen. Desondanks hebben de wijze heren en dames in Den Haag afgelopen dinsdag ervoor gekozen om het tijdelijk huurcontract overboord te gooien.

De gevolgen laten zich raden. Vooral kleinere verhuurders gaan afhaken. Zij kunnen het risico van een eeuwige malafide huurder niet dragen. Beter geen huurder dan een slechte huurder. Dat geeft alleen maar onrust, zorgen en uiteindelijk kosten voor ze.

Maar waarom heeft Den Haag dan toch gekozen voor afschaffing? Gesproken werd over draaideur huurders, die het slachtoffer zouden zijn van huurverhogingen na de termijn van een contract.

Draaideur constructies

Concrete cijfers konden niet genoemd worden, maar mij lijkt het dat zo’n constructie ook veel werk, kosten en leegstand met zich meebrengt. Ik heb liever een huurder die een jaar of drie/vier blijft en uit eigen beweging verhuisd. Dat levert een stabiele huurstroom op, die bovendien jaarlijks wordt geïndexeerd. En ik zal daar niet de enige in zijn.

Samenvattend kan ik niet anders dan concluderen dat de regeldrift het weer eens gewonnen heeft van het gezonde verstand. Afschaffing van het tijdelijk huurcontract helpt niet mee om het woningaanbod te vergroten, integendeel zelfs. Het is nu aan de verhuurders om het risico van malafide huurders op andere manieren te beperken. Een hogere borg of striktere voorwaarden zal het daarom voor huurders in het lagere lastiger maken.

Ik schrijf op het snijvlak van ondernemen en beleggen in vastgoed. Als CEO van NHVP ben ik dagelijks betrokken bij alle aspecten van vastgoed beleggingen in Nederland. Wil je meer weten over mogelijkheden om te beleggen in vastgoed, neem dan vooral even contact met me op.

Fred Krautwurst

NHVP BV

Onze brochure aanvragen

Vraag nu onze brochure aan voor het Monumentaal Vastgoed Fonds

Cookies

Om u de beste ervaring te kunnen geven, maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wilt u meer informatie? Klik dan hier.