Vastgoed: hoe maak je monumentale panden duurzaam?

Vanaf 2030 mogen panden met een energielabel vanaf E niet meer worden verhuurd. Hoe zit dat met monumenten?

Energielabels voor monumentale panden

Een energielabel geeft weer hoe energiezuinig een pand is en hoe hoog het energieverbruik is. Ook geeft het inzicht in mogelijkheden om te besparen. Het probleem met dit label is echter dat het geen rekening houdt met historische waarden van een monumentaal pand.

Het energielabel geeft bijvoorbeeld niet altijd een juist beeld van het verbruik. Zo kan het label het energieverbruik bij monumenten tot twee keer hoger inschatten dan het werkelijk is. Ook vallen de besparingen vaak lager uit. In veel historische gebouwen wordt het energieverbruik beperkt door de traditionele bouwwijze en door het gedrag van de bewoners. Beide tellen niet of nauwelijks mee in het energielabel.

Vandaar dat voor monumenten een energielabel niet verplicht is, waardoor eigenaren ook na 2030 een monument zonder energielabel kunnen (blijven) verkopen of verhuren.

Duurzaam gebouwd

Een onderbelicht aspect van monumentale panden is echter dat ze per definitie duurzaam zijn. Er hoeven geen bomen meer te worden gekapt of funderingen de grond in worden geslagen. De constructies zijn meestal steviger dan jaren 70 woningen en de materialen beter. Alles staat al jaren als een huis.

Dat neemt niet weg dat ik het goed idee vindt om voor monumentale panden gebruik te maken van specifieke besparingsmogelijkheden die belangrijk en uniek zijn om monumenten te verduurzamen. Natuurlijk rekening houdend met de beperkingen die erop monumenten zitten. Een relatief eenvoudige oplossing is daarbij de radiatoren op de bovenste verdiepingen te vervangen door elektrische verwarmingselementen of monoblock airco’s in combinatie met zonnepanelen op het platte dak.

Dat bespaart niet in de kosten maar geeft ook een zeer comfortabel binnenklimaat voor de bewoners.

Ik schrijf op het snijvlak van ondernemen en beleggen in vastgoed. Als CEO van NHVP ben ik dagelijks betrokken bij alle aspecten van vastgoed beleggingen in Nederland. Wil je meer weten over mogelijkheden om te beleggen in vastgoed, neem dan vooral even contact met me op.

Fred Krautwurst

NHVP BV

Onze brochure aanvragen

Vraag nu onze brochure aan voor het Monumentaal Vastgoed Fonds

Cookies

Om u de beste ervaring te kunnen geven, maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wilt u meer informatie? Klik dan hier.