Vastgoed: Is de gemiddelde koopsom een goede graadmeter?

Regelmatig vernemen we dat de gemiddelde koopsom van huizen gestegen of juist gedaald is in een bepaalde periode. Is het verstandig om daar op te varen?

Om die vraag te beantwoorden moeten we even terug naar de schoolbanken. De begrippen prijs en waarde zijn hierbij belangrijk. Deze begrippen worden vaak door elkaar gebruikt, maar er zijn fundamentele verschillen. Het begrijpen van de ongelijkheid tussen prijs en waarde is essentieel voor het maken van weloverwogen keuzes in beleggen in vastgoed.

Prijs is een momentopname

Prijs is de hoeveelheid geld die iemand bereid is te betalen voor een bepaald product of een bepaalde dienst op een bepaald moment. Prijzen worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder vraag, aanbod en externe economische omstandigheden. In wezen is de prijs objectief en kwantificeerbaar: het is het cijfer dat op het prijskaartje staat.

De inherente waarde

Aan de andere kant is waarde een subjectiever en veelzijdiger concept. Het verwijst naar de waargenomen voordelen en waarde die iets aan een individu biedt. In tegenstelling tot de prijs, die in geldelijke termen wordt uitgedrukt, omvat waarde het nut, de voldoening of het genot dat uit het voorwerp of de ervaring voortkomt.

Waarde is zeer persoonlijk en kan van persoon tot persoon sterk variëren. Zo kan een paar sneakers voor de een sentimentele waarde hebben, terwijl een ander ze puur als functioneel schoeisel beschouwt. De waarde van een artikel wordt niet alleen bepaald door de prijs; het wordt eerder gevormd door individuele voorkeuren, behoeften en de unieke omstandigheden van de consument.

De prijs-waarderelatie

Hoewel prijs en waarde verschillend zijn, zijn ze nauw met elkaar verbonden. Een consument kan een hoge waarde waarnemen in een product dat redelijk geprijsd is, waardoor een positieve associatie ontstaat. Omgekeerd kan een hoog prijskaartje potentiële kopers afschrikken als zij er geen evenredig waardeniveau voor terugkrijgen.

Bedrijven en marketeers streven ernaar een evenwicht te vinden tussen het concurrerend prijzen van hun producten en het communiceren van de inherente waarde aan de consument. Dit delicate evenwicht is essentieel voor het opbouwen van vertrouwen, loyaliteit en het garanderen van klanttevredenheid.

Investeringsperspectief

De prijs-waardedynamiek beperkt zich niet tot consumptiegoederen; het speelt ook een cruciale rol bij investeringsbeslissingen. Beleggers beoordelen de intrinsieke waarde van een aandeel of actief, rekening houdend met factoren zoals de bedrijfsfundamentals, het groeipotentieel en de marktomstandigheden. Een aandeel kan op een bepaald niveau geprijsd zijn, maar volgens beleggers kan de werkelijke waarde ervan hoger of lager zijn.

Succesvolle beleggers zijn vaak op zoek naar activa die door de markt ondergewaardeerd zijn, in de verwachting dat hun werkelijke waarde uiteindelijk zal worden erkend, wat tot potentiële winsten zal leiden. Deze benadering onderstreept het belang van het maken van onderscheid tussen de marktprijs van een actief en de onderliggende intrinsieke waarde ervan.

Hoewel prijs en waarde vaak door elkaar worden gebruikt, vertegenwoordigen ze verschillende concepten. Prijs is de geldelijke uitdrukking van een product of dienst, terwijl waarde de subjectieve waarde en de daaruit voortvloeiende voordelen omvat.

Het begrijpen van dit verschil is van cruciaal belang voor het nemen van weloverwogen beslissingen in beleggingscontext, waarbij ervoor wordt gezorgd dat individuen zich niet alleen laten leiden door prijskaartjes, maar ook nadenken over de werkelijke waarde die producten en activa aan hun leven en portefeuilles toevoegen. Het simpelweg volgen van het sentiment is daarbij een slechte gewoonte, omdat je altijd achter de feiten aanloopt.

Ik schrijf op het snijvlak van ondernemen en beleggen in vastgoed. Als CEO van NHVP ben ik dagelijks betrokken bij alle aspecten van vastgoed beleggingen in Nederland. Wil je meer weten over mogelijkheden om te beleggen in vastgoed, neem dan vooral even contact met me op.

Fred Krautwurst

NHVP BV

 

Onze brochure aanvragen

Vraag nu onze brochure aan voor het Monumentaal Vastgoed Fonds

Cookies

Om u de beste ervaring te kunnen geven, maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wilt u meer informatie? Klik dan hier.