Vastgoed: zelf investeren of via een obligatiefonds?

Vastgoedinvesteringen zijn voor beleggers die op zoek zijn naar langetermijngroei en stabiliteit altijd al interessant geweest. Twee veelvoorkomende benaderingen voor vastgoedinvesteringen zijn het direct aankopen van onroerend goed en het investeren via obligatiefondsen. In dit artikel deel ik de voor- en nadelen van beide benaderingen.

Zelf Investeren in Vastgoed

Directe Controle

Als je zelf vastgoed aanschaft, heb je volledige controle over je investering. Je kunt beslissingen nemen over aankoop, verhuur, en eventuele verbeteringen aan het onroerend goed. Deze controle brengt ook verantwoordelijkheden met zich mee, zoals onderhoud, huurbeheer en administratieve taken. Dit kan tijdrovend en stressvol zijn.

Potentieel Hoger Rendement

Directe vastgoedinvesteringen hebben het potentieel voor een hoger rendement, vooral als de waarde van het onroerend goed stijgt. Bovendien kun je inkomsten genereren via huurinkomsten. Het rendement is alleen sterk afhankelijk van factoren zoals marktomstandigheden, locatie en je vermogen om het onroerend goed effectief te beheren.

Diversificatie

Vastgoed biedt diversificatie voor je beleggingsportefeuille en kan dienen als een hedge tegen inflatie. Omdat vastgoed illiquide is, kan het moeilijker zijn om snel kapitaal vrij te maken als dat nodig is.

Investeren via een Obligatiefonds

Professioneel Beheer

Obligatiefondsen worden beheerd door professionals die expertise hebben in vastgoed. Dit vermindert de hands-on betrokkenheid die nodig is bij directe vastgoedinvesteringen. Wel heb je daardoor natuurlijk minder directe controle over specifieke investeringen.

Lagere Instapdrempel

Investeren via een obligatiefonds vereist vaak een lager startkapitaal dan het zelf kopen van vastgoed. Dit maakt het toegankelijker voor een bredere groep beleggers. Wel is het rendement soms lager dan bij zelf aanschaffen, maar dat hoeft niet persé.

Liquiditeit

Obligatiefondsen bieden doorgaans een hogere liquiditeit in vergelijking met direct vastgoedbezit, waardoor u gemakkelijker uw investering kunt verkopen. Al is de liquiditeit natuurlijk wel minder dan bij aandelen, maar die hebben wel meer risico.

Of je nu kiest voor zelf investeren in vastgoed of voor een obligatiefonds, het is belangrijk om je beslissing te baseren op je financiële doelen, risicotolerantie en de mate van betrokkenheid die je wilt hebben bij uw investering. Beide benaderingen hebben hun voor- en nadelen, en de ideale keuze zal afhangen van je persoonlijke voorkeuren en omstandigheden.

Ik schrijf op het snijvlak van ondernemen en beleggen in vastgoed. Als CEO van NHVP ben ik dagelijks betrokken bij alle aspecten van vastgoed beleggingen in Nederland. Wil je meer weten over mogelijkheden om te beleggen in vastgoed, neem dan vooral even contact met me op.

Fred Krautwurst

NHVP BV

Onze brochure aanvragen

Vraag nu onze brochure aan voor het Monumentaal Vastgoed Fonds

Cookies

Om u de beste ervaring te kunnen geven, maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wilt u meer informatie? Klik dan hier.